Wednesday, June 13, 2012

Product Review - Sun Guard Natural Covering SPF 42 from Etude House

Assalamualaikum..

Saya adalah seorang yang sangat-sangat menjaga kulit wajah sekarang, dulu tak. Sebab tuh jerawat timbul bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan. Dulu tak nak putih, kata hati redha je lah kulit gelap sebab malas nak jaga. Tapi mengaku dengan jujur, siapa yang tak nak putih bila kulit yang dulu putih mulus dah sikit lagi macam warna arang. Menyesal tak sudah..

Sebelum ni malas sangat nak pakai sunblock, sebab leceh nak pakai banyak benda kat wajah, nak cepat gi kerja. Tak kiralah, sekarang nih memang jaga sangat kulit nih, kalau tak, wa takkan nak berhabis duit ke klinik kulit Yap selama 5 bulan berturut-turut. Dr Yap pun dah kenal muka aku nih, siap tolak pakai jari telunjuk kat dahi nih sebab saya malas makan ubat. kah..ok tak lawak.

Sunblock sekarang nih adalah kawan baik wajah saya.

Sun Guard Natural Covering SPF 42 from Etude House


Etude House Sun Guard Natural Covering SPF 42
source Google Image

Saya beli bulan January 2012, sampai sekarang tak habis-habis lagi tau. Rasa macam baru je pakai separuh. Terkejut dengan ketahanannya, satu hari bukan pakai sekali je, saya pakai 2 kali, nak pergi kerja and lepas solat Zohor.

Sunblock nih bukan sahaja melindungi kulit dari cahaya matahari, malah bertindak sebagai base wajah. Baunya agak wangi, saya pakai ok je dengan baunya. Tekstur agak cair, senang nak apply kat kulit wajah. Will I buy it again in the future - YES !

Rutin pagi-pagi kalau pergi kerja ~

1. Cuci wajah dengan pencuci muka dari Klinik Dr Yap (cuci wajah pun siap ada teknik lagi, nanti saya bagi tips, kemudian hari ok?)
2. Sapu krim Neostrata - krim nih untuk menggelupaskan kulit so that parut jerawat yang hitam-hitam tuh semua jadi makin cerah. Juga dari Klinik Kulit Dr Yap.
3. Sapu Sun Guard Natural Covering SPF 42 from Etude House dengan rata ke seluruh wajah.

Itu je stepnya, saya tak pakai bedak. Jarang sangat pakai bedak sebab rasa macam tak perlu, pergi office je pun. Cuma sunblock haruslah sebab tempat kerja saya sangat panas. Siapa-siapa duduk kat Meru tuh fahamlah maksud saya nih.

Bezanya..

mari kita tengok tahun 2011 dan 2012 punya gambar ya kawan-kawan :)

Suzie Yusuh
2011
jerawat - check
kulit gelap - check
berminyak - check

Suzie Yusuh
2012
jerawat - none, ada pun bila "that time" of the month tiba
kulit gelap - dah cerah berbanding dulu
berminyak? - no more
tahi lalat kat hidung - masih ada kahkah

Tips-tips yang lain, nanti saya letak kat blog nih bila ada masa. Kalau ada masa, kehkeh.

Till then peeps ! Bubye :)

1 comment:

Nur Amira said...

dekat watson ada tak benda ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...