Tuesday, July 24, 2012

My Favorite Product 2012

Assalamualaikum..

Basically entry kali ini review product kesukaan saya, share share kat pembaca. Good product should be shared to others aitt aitt??


  1. Mustika Ratu Masker Bengkoang - Aku tengah pakai benda ni kat muka aku sekarang haha. Masker ni sangat sesuai dengan kulit aku yang berminyak. Tak menyengat kat kulit wajah kalau pakai, lepas cuci nanti rasa soft je kulit tau. Suka I. Satu tube besar tuh boleh tahan 4 bulan rasanya, ok lah. Harga dalam belas-belas macam tuh. But worth every penny, you wont regret if you have the same oily skin like me :)
  2. Green Tea & Chamomile Face Scrub  (Elianto) - Sebelum ni aku pakai face scrub dari Face Shop, Green Tea juga tapi dari Elianto ni lagi bagus sebab butir-butir kecil yang bertindak untuk scrub kulit tak terlalu kasar, lagi satu bau nya tak terlalu kuat macam yang Face Shop punya.
  3. Sun Guard Etude House - Aku dah pernah review sun guard ni sebelum ni, please click here :)
  4. Skinz UV White Eye Brightening Essence - So far aku tak ada masalah dengan pprodct ni, nampak jugak perubahannya sebab gegelang hitam pada keliling mata dah makin hilang. Dah tak ada dah mata panda, kulit akan menggelupas sedikit tapi tak terlalu mendadak.
  5. Neostrata Ultra Moisturizer - Hampir 5 bulan jugak pakai, yang ni perubahan pada kulit aku memang nampak mendadak. Bertindak dengan menggelupaskn kulit mati, kulit kusam sebab ada PHA.  Doktor Yap yang bagi, aku tak tahu kalau ada jual kat mana-mana product ni, tapi better dapatkan dari klinik kulit sebab doktor tahu mana satu product yang elok untuk kulit kan. Macam aku, setiap satu product yang aku pakai ni aku akan tanya doktor dulu, boleh pakai ke tak. Haaa gitu..Doktor Yap tuh macam consultant aku pulak kan. ngahaha.
  6. Epiduo Gel (Galderma) - Yang ini untuk jerawat. Bayangkan jerawat banyak kat wajah aku dulu sebiji pun tak datang singgah dah. Tak percaya nanti aku tunjuk wajah sebelum dan selepas. Sanggup ni nak bagi tengok wajah zaman makcik-belah-ayah-pun-tak-dapat-cam-sebab-banyak-jerawat. True story.. 

Duac Pimple Gel

Yang atas ni satu lagi krim jerawat, but this one untuk jerawat besar punya tuh hah. Kalau pakai 2 hari kemudian dah tak ada dah jerawat tuh. Pun jugak dapat dari Dr Yap. Pernah sekali tuh aku ke klinik lain sebab demam, aku datang sebab demam ya, tapi Dr klinik tuh perempuan cina, dia bagi aku satu tiub Duac Pimple Gel nih PERCUMA !!

Katanya "I kasihan tengok you punya kulit muka lah amoi, sangat teruk. Muka cantik tapi kulit manyak teruk wooo. You ambik ini, I bagi free haah. You mau lagi, you datang sini ambik ok?"

Terharu, sedu sedan aku, meleleh hingus balik rumah menangis meraung-raung dalam bilik. Ayat macm ni pun ada. Arghh abaikan..

So..this is the ugly truth..

mental breakdown - If I can describe my situation at this time

Jerawat kecil dan besar merata-rata kat kulit wajah, kulit wajah gatal-gatal. Parut di mana-mana, sangat sedih T______T.

Time nih baru putus cinta, satu lagi sebab ialah kerja berlambak, masa ni aku kena buat 4 ke 5 orang punya kerja dalam satu masa. Admin, Logistic, General Worker, Mak Cik Cleaner, Warehouse Assistant, perghhh sampaikan forklift pun aku dah boleh drift kehulur kehilir. Mak Cik belah ayah aku sampai tak kenal siapa aku, ini kisah benar.

Tak apa..aku bersyukur sebab aku masih kuat dalam macam-macam dugaan aku jumpa. Dasar manusia, time tuh lah aku baru nak menangis-nangis masa berdoa lepas solat, minta Allah macam-macam. Bagi aku hati yang kuat, memang dasar manusia ingat Tuhan time susah je.

Tapi Alhamdulillah, Allah jawab doa aku dengan cara yang sangat sudden. Semuanya hanya perlukan hati dan azam yang kuat. Yang selebihnya, itu semua terserah kepada Yang Maha Esa, bagaimana dan bila itu semua biar Allah yang tentukan :)

July 2012 :)
Jerawat dan parut memang dah hilang, masalahnya mentalnya masih begitu..tsk tsk tsk

Ok, till then peeps..Bubye :)

9 comments:

neslO_ais said...

haa nk ilangkan stress pegi panjat pokok pastu tepok tgn dan gembira..berkesan! :D

Zinnirah Humaira said...

Neslo Ais : haha..ok ok, akan dicuba :)

Syafik Coklat said...

dah suci dan bersih dah .haha

Suzie Yusuh said...

syafik : hehe :D

Haura Malina said...

You, hilangkan parut jerawat tu guna produk yg mane?

Suzie Yusuh said...

Haura Malina : pakai Neostrata..dapat dari klinik kulit :)

Zaiyanna said...

Wah lawalah :) hihi btw nak tanya. Elianto punya
Face scrub tu harga dia berapa ya? Sebab selalu saya tengok, mahal jugak. Dalam Rm40 lebih

Zaiyanna said...

Wah lawalah :) hihi btw nak tanya. Elianto punya
Face scrub tu harga dia berapa ya? Sebab selalu saya tengok, mahal jugak. Dalam Rm40 lebih

seri said...

wow nampak bersih dah muka, berkesan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...