Saturday, December 21, 2013

Traveling to Medan (Indonesia) - Day 1

Assalamualaikum..

Gigih menunggu gambar sepanjang di Medan dari adik aku, tak dapat-dapat jugak sampai ke hari ni, jadi tak apa lah..aku buat jugak entry ni guna gambar yang sedia ada. At least ada juga bahan nak buat entry..haha.

Its been a while since the last time we travel to Medan, most of my relatives lives there. Ada jugak 16 tahun tak ke sana. Bila jumpa saudara-mara semua, satu pun tak kenal aku siapa. Aku yang dulu bukanlah yang sekarang..haha. Dulu aku hitam, sekarang aku kuning..lol. Parents aku orang Medan, tapi kami adik beradik 5 orang lahir di Malaysia, kecuali kakak dan abang sulung aku.


Dah lama tak naik kapal terbang, selama mana aku tak balik ke Medan tuh, selama tuh jugaklah aku tak pernah naik kapal terbang. Jadi ada sedikit rasa teruja bila naik. Kami naik FireFly. 3 orang punya tiket dalam RM 600 lebih kurang. Bolehlah, tapi aku prefer Malindo Airlines, kapal terbangnya lagi besar dan tempat duduknya lebih selesa.

Landing je di Polonia International Airport (sekarang airport ni dah tak ada, dah tukar ke Kuala Namu International Airport), aku dah rasa bahang panasnya cuaca di Medan. Turun je kapal terbang aku dah berpeluh-peluh.

cr to Panoramio

Gatal sangat pakai high heels haa ambik kau, malam tuh kaki memang kebas. Sebab daripada kapal terbang landing nak ke dalam balai ketibaan tuh jauh woii menyesal pakai high heels yang dah 10 tak aku sentuh. Beli semata-mata nak ke Medan je, sampai sekarang tak pernah digunakan lagi. hahahaha.

Oh ya lupa pulak, kami ke Medan ni bulan Mei 2013 sebab abang saudara aku kahwin. Boleh hidu bau basi tak? tehee..

Masa kat imigresen lagi kelakar, adik aku kena soal macam-macam. haha. Nasib baik nama aku ada perkataan Tampu (orang Medan taulah apa maksud nama Tampu tuh), so lepas pegawai tuh cop passport aku, aku terus dapat keluar. Yang adik aku pulak terpinga-pinga nak kena jawab soalan dari pegawai tuh. Tanya nak buat apa kat Medan, dengan siapa, ada apa urusan yang penting. Muka dia lepas dari imigresen tuh cuak gila..kahkah.

Keluar je dari pintu ketibaan, mak cik, pak cik, abang saudara aku yang dah bertahun tak jumpa semua ada kat depan pintu keluar. Kena peluk kuat-kuat baru mak cik aku tanya "siapa ni!!" hahahaha. -_-"

Mungkin sebab aku tinggi, mak cik aku tepuk tepuk lengan aku dengan kuat pastuh jerit lagi "tingginya kau !!!" aku rasa macam kena marah, tapi sebenarnya mak cik puji aku tinggi. oh well..tapi sakit jugak kena tepuk kat lengan..T__T

mak cik aku yang sebelah kanan tuh..mak aku yang kiri. pak cik aku yang duduk sebelah mak aku tuh.
masa ni dah sampai rumah mak cik aku dah, duduk-duduk borak sampai lah malam.

adik aku..rindunya tempat ni, boleh dikatakan setiap masa akan kedengaran bunyi hon motor dan angkut (angkut tuh macam beca tapi pakai motor). Setiap masa akan kedengaran, sampai ke malam.

View dari bilik aku, nampak macam sejuk je kan cuaca, tapi panasnya masa ni.

Malam tuh abang kandung aku yang dah bertahun tak jumpa datang rumah mak cik, maka bermulalah sesi menangis...hahaha..aku agak ada 12 tahun tak jumpa dia, mak pun sama. Abang kandung kan, haruslah rasa sedih sebab lama sangat tak jumpa. Masa dia kahwin pun kami tak dapat nak terbang ke Medan, sampai-sampai je Medan aku dah ada kakak ipar dan anak saudara. Kahkah..

Tahun ni ada rezeki lebih maka kami pun buat keputusan untuk ke Medan.. *ayat skema dangdut

Kakak ipar, abang, anak buah dan mak..lama wooo tak jumpa abang aku. Muka aku dengan dia paling iras sekali. haha

Nama anak buah aku tuh Simon.

Hari pertama ni kami tak ke mana sangat, sebab penat lagipun lama tak jumpa abang and saudara yang lain, jadi kami banyak berborak. Pasal kerja aku sekarang, dah ada boyfriend ke belum, haha..bila aku cakap aku belum ada boyfriend, mak cik aku siap nak kenalkan aku dengan lelaki Medan lagi you..hahaha. Bukan mak cik aku je, saudara mara aku yang lain pun sama, boleh dikatakan setiap hari lah akan dengar ayat tuh. "mau ngak dikenalkan sama orang sini, yang kerjanya elok-elok". hohoho..hampir-hampir aku cakap nak. kahkah. Tengoklah, kalau tak ada orang Malaysia nak kat aku, aku cakap nak je lah kat Mak Cik aku..LOL.

Satu pun  tak ada kan gambar aku hari pertama ni, tak apa..teaser untuk hari seterusnya..

Saloma bangat loh..

Ok Bye..

Any question and enquiries, you can find me on :
Twitter
Instagram
Facebook

Tuesday, November 26, 2013

Distribute Your Relief for Typhoon Haiyan - Nuffnang

Assalamualaikum,

I have a friend, his parents are from Philippines. He was born here but most of his relatives are in Philippines.

Two days after the Haiyan Typhoon barreled into Philippines, I was told that 5 of his relatives (aunt, uncle and his grandparents) in Philippines were the victims of the typhoon. I couldn't do anything but feels sad and sorry for him.

Picture Credit to CNN

"It’s been two weeks since the Haiyan Typhoon barrelled into the Philippines on the 8th of November but the search for bodies continues. This monster typhoon has injured over 20,000 people and over 1,600 people were reported missing up to date. More than 800, 000 people had been asked to leave their homes – that do not exist anymore as a result to the catastrophic disaster. The death toll has spiked to 5,235 and the list just keeps getting longer.

Our hearts go out to all the victims and their families and we hope that you guys will join us and help those in need. Nuffnang will be running a regional donation drive to raise funds for the Typhoon relief work in Phillipines from the 25th November to 22nd December. During the whole month, we urgently appeal you guys to contribute to this emergency, life-saving effort." - Nuffnang

I think this is a good way for us who wanted to donate for the victims of Haiyan Typhoon. You can donate through your Nuffnang earnings or via Paypal.

You can choose between RM5, RM10, RM25 or RM50 if you want to donate through your Nuffnang earnings.

"Be a part of this good cause and join our effort of relief for the victims of the Typhoon Haiyan" -Nuffnang

Thursday, September 19, 2013

Jakarta Short Trip - Single trip

Assalamualaikum,

Aku memang suka travel sorang-sorang, tak suka ikut group yang ramai sebab susah kalau pendapat berlainan ni.

Dan lagi aku ni memang peminat BigBang, band group dari Korea Selatan. Like seriously, kalau diorang ni datang Malaysia aku memang tunggu nak beli tiket tengok performance diorang. Umur dah tua tapi masih macam ni..kehkeh :')

Jadi short trip ke Jakarta ni sebenarnya nak tengok konsert G-Dragon, salah satu ahli kumpulan BigBang. Sanggup kan aku..wakaka.

G-Dragon One Of A Kind World Tour

Tiket kapal terbang, tiket konsert aku dah siap-siap beli dari awal. Konsert pada 15 June 2013, terbang ke Jakarta guna Tiger Airways pada 15 June 2013 dan pulang ke Malaysia pada 16 June seawal pukul 8 pagi waktu Indonesia. Gituhh..

Aku tak tempah hotel bagai, aku tido dekat airport. wahahaha. Jangan ingat tak boleh, semua pun boleh, tido di airport adalah perkara yang tak mustahil untuk orang yang travel untuk short period macam aku.

Aku travel bersorangan, memang berani habis lah pergi sorang-sorang. Dah lah 1st time pergi Jakarta, maka terping-pinga lah aku bersorangan masa sampai Jakarta Airport (Soekarno-Hatta) Indonesia.


Makan biskut masa kat LCCT, aku tak makan apa pun dari pagi. Sampai kat Ancol baru aku dapat makan.

Terminal 3 Soekarno Hatta Airport - Indonesia

Sebelum sampai haruslah search jalan nak ke Mata Elang Stadium, Ancol. Sampai sahaja di airport Terminal 3 Soekarno Hatta Airport terus belok ke kiri dan akan kelihatan teksi serta bas.

Yang ni aku kena bagitahu, teksi kat Jakarta dibahagikan kepada beberapa jenis. Teksi Blue Bird adalah yang paling boleh dipercayai. Ingat ya, Blue Bird.

Teksi Blue Bird - Google Image

Mula-mula masa nak ke Mata Elang stadium, kena ambil bas dari airport. Bas Damri menuju ke Mangga Dua. Beli tiket bas harga 25 ribu Rupiah dalam RM 7.00. Ada kaunter kecik kat sebarang jalan, beli tiket bas kat situ. Tips ni kalau korang nak ke Mata Elang Stadium macam aku, jangan ambil teksi, walaupun pakai meter, tapi boleh mencecah 130 ribu rupiah, lebih kurang RM 36.

Jadi aku pun naik lah bas ke Mangga Dua, daripada Mangga Dua barulah ambil teksi ke Mata Elang Stadium Ancol. Tambang teksi ke Ancol dari Mangga Dua lebih kurang 50 ribu Rupiah, RM 14.

Dalam bas menuju ke Mangga Dua. Masa ni trafik tak sesak, tapi masa dah sampai kat Mangga Dua tuh memang sesak, fuhh memang menguji kesabaran aku jugak. Lagi satu masa aku ke Jakarta ni, adik aku whatsapp aku katanya Indonesia kena gempa bumi. Punya lah risau dia, terus whatsapp aku. Masa sampai Mangga Dua tuh banyak teksi yang aku tahan tak nak hantar aku, katanya banjir kat Ancol. Nasib baik ada sorang driver teksi ni boleh hantar, tapi ikut jalan yang jauh sikit lah sebab nak elak banjir.

Sampai pun Mata Elang Stadium

Itulah stadiumnya. Mata Elang Stadium, Ancol.

Sempat la jugak aku makan nasi goreng kat dalam Ancol shopping centre tuh. Sedap jugak :D


G-Dragon One Of A Kind Concert - Jakarta
Yang ni pemandangan waktu malam. Cantik ok tempat ni, dahlah tepi pantai. Tapi masa ni hujan rentik-rentik gitu. Sejuk, aku pulak bawak jaket nipis je. Ku kira Jakarta hangat seperti di Medan kayak hari itu wa ke Medan bersama family, rupa-rupanya dingin.

G-Dragon One Of A Kind Concert - Jakarta
Ni masa belum start konsert, aku beranikan lah jugak ambik satu keping. Takut jugak aku kalau-kalau pak guard kat situ marah ambik gambar.Masa konsert dah start terus lupa pasal nak ambik gambar, masa ni Top adalah guess artist. Ya..Top yang rambut biru tuh.

Bigbang Top
TOP
T___T

Pasal konsert, aku tak nak cerita. Kang korang bosan. haha :P

Habis je konsert aku terus ambik teksi ke Airport balik. Haa pandai-pandai lah aku cari tempat duduk nak tido. wakaka. Punyalah sejuk weh masa tuh, rasa macam kesian pun ada kat diri sendiri. Travel sorang-sorang ke parantauan. Bhahaha.  

Oh lagi satu nak bagitahu, yang 1st time nak travel ke Indonesia, ingat sediakan duit rupiah masa nak balik ke Malaysia. Airport tax akan dicaj masa nak travel balik, kiranya masa nak ambil boarding pass tuh akan diminta airport tax ni, lebih kurang 100 ribu rupiah. Aku tak tahu hal ni mula-mula, duit rupiah dalam poket pun tak cukup. Haha. Jangan tanya macam mana aku boleh lepas daripada ambil boarding pass, pengalaman yang agak vongoks aku rasa. But still, I gain knowledge from the experience. hollll :P

G-Dragon OOAK Concert in Jakarta

Sky is bright
I've come back
To see if you wait for me
In that rain
In that storm
without umbrella
without rain coat
will you wait for me

Till then peeps.. Bubye :D

Thursday, August 29, 2013

Nuffnang :')

Assalamualaikum,

I know I've been lazy to write. But seriously tho, even when i'm lazy..Nuffnang still gives me something..such as..

6 campaigns running in my blog. I'm so grateful.

Because of this..I promise myself to be more diligent on writings. Hopefully that would happen. Lol..even I don't trust my words..haha

Thanks for reading and thanks to Nuffnang !! You guys are so cool :)

Friday, July 12, 2013

Product Review - Skin Malgem from Etude House

Assalamualaikum,

Salam Ramadhan to all the readers :)

I know that i've promised for a review post for the Etude House Haul back in April 2013, but i posted a review bout the lip tint and pimples cream instead. It took me 3 months to actually came up with this review.

I think it's best if i tried the products in a certain period and write a review, i don't want to give you guys a review for a products that i've only tried for 2 or 3 weeks. This review is actually a very satisfied review, and i don't have that guilty feeling for writing it.

nuff saying..

Skin Malgem Fresh from Etude House is by far the best toner i've ever purchased. This toner gives me a very satisfied-clean-fresh feeling. That clean feeling when i applied it on my skin. Its the best I tell you. It makes my skin pores smaller and i can feel that my skin is getting better and better ever since i used this product.

Etude House Skin Malgem
as you can see i've used up half the bottle
i'll buy it again definitely !

Etude House Skin Malgem
just pour some on the cotton buds and apply it on the skin

Etude House Skin Malgem
this is after i applied it on my skin
you can see dirts there..
now you know how important it is to applied toner after you wash your face !

Etude House Skin Malgem
it also reduce the redness after washing my face
no..the skin tone changes is not because of the toner, its the lighting
just saying, coz i don't want you guys to think that it makes your skin whiter

I think right now, my skin is at its best condition. I've never felt this clean and pimples-free skin for soooooo long ! I do not have any oily skin problem anymore and it also gives my skin enough moisture. My skin feels smoother, maybe because it contains fruit acids in green grape and it exfoliate my skin, thus it makes my skin feels smoother.

All you have to do is to have a good products and a discipline..

That's it for now, next post would be a review for Etude House Goodbye Pore Ever Pore Primer Essence.

And oh, i'll post my experience during my holiday in Medan Indonesia :)

Till then peeps ! :D

Saturday, April 6, 2013

Tips untuk Masalah kulit Berjerawat - Epiduo Gel For Pimples

Assalamualaikum

Holla Mi Amor ! 

Oh aku memang suka bagi tips tentang bagaimana untuk hilangkan jerawat. Sebab aku pernah mengalami keadaan kulit wajah yang penuh dengan jerawat.

Dan lagi satu sebab, ramai sangat yang masuk ke blog dengan keyword "hilangkan jerawat" dan ramai jugak yang bertanya tentang Epiduo Cream..

Epiduo Gel
Epiduo Gel
source : Google Image

Ada yang tanya, ada jual kat mana Gel ni. Aku beli dari klinik kulit. Dan ada yang tanya kat klinik kulit mana ada jual, aku hanya beli di Klinik Kulit Yap di Klang sahaja.

Ada juga yang tanya.. 

"tempat lain tak ada? Saya tinggal kat JB/Melaka/Perak etc..susah lah nak pergi klinik kat Klang semata-mata nak beli gel ni, awak boleh belikan? saya bayar nanti awak pos kat saya"

Macam ni, aku bukan tak nak tolong, tapi disebabkan klinik ni hanya membenarkan aku beli setiap bulan satu gel sahaja, makanya aku tak dapat nak tolong kalian. Maaf sangat..

Tapi disebakan aku dah sayang pembaca aku *echeche*, maka aku pun survey satu-satu pharmacy untuk tanya tentang gel ni ada jual ke tak.

Yang paling selamat untuk aku cakap kat korang, boleh pergi ke Caring Pharmacy sebab aku dah tanya and dengan harga sekali aku survey untuk korang. Harganya ialah RM 54. Tapi satu sahaja kontranya ialah, korang kena tunggu seminggu sebab gel ni hanya boleh diorder baru boleh dapat. Haaa gitu..

Baik kan aku tolong tanyakan..kehkeh.

Aku ada review tentang gel ni sebelum ni, boleh click sini 

Tapi korang kena pergi kaunter Pharmacy Caring tu sendiri, and tanya kat pharmacist situ dorang akan check untuk korang. Jangan malas, epp eppp..aku dah tolong tanya korang kena lah usaha sikit. Kan senang kan? tak payah sampai ke Klinik Yap kat Klang, korang just cari kat pasaraya yang ada Pharmacy Caring ni and tanya. Mana-mana pasaraya ada Caring rasanya. Haa..jangan sampai gue marah. kui kui.

And kalau korang dah dapat beli Epiduo ni, kena rajin jugak apply kat kulit wajah setiap malam. Jangan malas and cepat putus asa. Kalau nak senang, beli Epiduo tuh terus beli 3 kotak. Satu tiub tuh boleh guna sampai sebulan setangah. Sebab apa aku nasihat korang beli 3 kotak terus, sebab payah korang nak beli je kena tunggu seminggu kan kan? so better beli 3 terus. Kecik je sebenarnya satu tiub Epiduo ni, tapi sangat berbaloi ok !

OK that's all ! till then :)

Monday, February 25, 2013

Sketching #3

Assalamualaikum..

Haa rajin tak I update blog berapa hari ni..kehkeh.

Just a short update, i've sketched 2 more sketches. Satu tu aku just copy dary buku Lawak Kampus versi Big Bang. Coz I  love Big Bang, so I decided to sketch one of the character which is G-Dragon.

Bigbang G-Dragon Sketch
original art by Keith for Lawak Kampus
sketched by Suzie Yusuh

Tony Chopper Sketch
And Tony Tony Chopper from One Piece anime
Just a random one, I saw the speed sketch in Youtube thus, I decided to sketch it coz i've lots of free time during lunch time today..

Ok, that's all..till then peeps.

Friday, January 11, 2013

Big Bang Alive Tour 2012 - Malaysia

Well hello there..

Bigbang G-Dragon
Kwon Ji Young - the leader
Taken from G-Dragon Fan Site (G-Dragon Supporters). Belong to the respective site.


Bigbang
Taken from Google Picture. All belongs to respective sites.. 

So I get 2 tickets to watch Big Bang concert..

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia tickets

I went with my sister, since she's a VIP as well. Excited kami bangun pagi tahu, padahal concert start pukul 8pm. Bhahaha.

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
in the train, on our way to the venue..

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
Arrived, we didn't get the chance to take photo from that tube, the queuing is just..urghhh


Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
Yup, I know..But what to do, he's right in front of me T__T
even if its just a poster..blehhh

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
Kami sampai pukul 5pm..muka excited tak boleh disembunyikan, senyum je sepanjang hari.

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
 we made new friends.. ^__^
They are so cute ok, the whole time we were laughing and talking about Big Bang only.

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
She's just very cute :)
We add each other on Facebook and became friend :D

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
And yes, its raining on the concert day.

Kami beratur panjang untuk masuk ke pintu masuk stadium, bayangkan hujan-hujan semua orang tak beganjak dari tempat masing-masing ok.

I saw some VIPs help each others on that day, some even walking around with a card showing "We want to buy any tickets, please sell available tix to me". When I saw that, i was speechless, pity her coz they tried really hard like that to join the concert. Truly a VIP..

After we get inside the stadium, before the concert even started, it actually pouring ! Like very heavy ! But none is leaving from their seats ! But 1 minutes before the concert, the rains actually STOP ! Like stop, no rains until the concert end. Seung Ri (one of Big Bang members, the youngest) did mention about this on Danny From LA, he said that they did a concert in an open stadium in Malaysia and its raining, but VIPs did not leaves their seats and second before the concerts started, the rains stop. You guys should check Danny From LA with Big Bang as the guess..


here's the video.. ^_^
you're welcome..tehee

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
this ahjushi is from Malaysia, he keeps shouting "Big Bang ! Big Bang Fantastic Bebeh !!" lol..

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
This ahjushi is from Korea, yup..he keep saying "Original from Korea.."
I bought some, yes..just a very small yellow light stick.

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
the view from my seat. very far, but its ok..I still can see them :)

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
View when Big Bang sang Blue..all blue light stick showed up. :)

Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
The concert end without rain..at this time i'm still speechless, can't believe they are just right in front of me for 3 hours. We sing along and it was worth it. :)

Throughout the concert, me, my sister and our new friend just sing a long and the guy sitting at my back, he knows every single lyrics ! When GD asked what song do you guys want to listen during encore, he shout "CRAYON CRAYON !!" I guess he's a fan boy of G Dragon then, hehe. Me too bro, me too..

GD have to open the cube door himself like a bawse..haha. We asked for Crayon when encore time, GD was like "Ahh I guess, Hands Up??" lol..i was laughing so hard. Top pronounce "Terima Kasih" as "Terima Kasyih"..how cute is that..when we sing Happy Birthday, he was like emotional or something :P
Seung Ri's English improved a lot..He's very sweet and such a cutie, he did lots of fan service, running around the stage like a handsome kid he is. Dae Seung, Oh My I've fall in love with him again and again, everyone was like scream his name together during the talking session..Dae Sung smile = Precious. Yong Bae, OH this guy truly amazing..He has lotsa energy, even when he slip at the stage twice, but oh my, he knows how to cover it back and dance amazingly !


MY ALIVE TOUR CONCERT WAS BEYOND AMAZING! :D


Bigbang Alive Galaxy Tour 2012 Malaysia
Feuhhh !!

Oh..next stop is.. Samsung Galaxy Awards, see you guys there !!

Till then peeps ! Bubye :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...