Monday, September 7, 2015

Birthday Getaway - Part 1

Hi there peeps !

I've done something unusual and very very last minute plan last month. Birthday aku on the 19th August, and so I thought I want to stay at home, doing nothing, so I applied 3 days off.

3 days off doing nothing? At home somemore, smh..

So sehari sebelum birthday aku, one day before I start my holiday at home (pfft), I have this crazy idea, instead of doing nothing at home, I can go off to somewhere!

JB and Singapore (USS).

So, 18 haribulan tuh aku beli tiket train to JB, I booked hotel room, and I bought USS ticket.

everything, every plan and every preparation is only within 1 day ! I even travel that very night, after I booked and bought everything. Hah, crazy, even I think it was unbelievable.

But I survived, surprisingly, I had so much fun, going for my birthday getaway alone. Oh! did i mention that I go alone?! yeap, even my mom called me crazy, she think i'm still 7 years old or what?

I traveled via KTM Senandung Sutera to JB at 10.30pm. I was so excited, really, because this is my first time travelling far by KTM. Oh, I bought the Superior Night Class, it means, ada katil ! Boleh tido, dengan lena, haaahaaa !

KTM Senandung Sutera

KTM Senandung Sutera

Bagi orang yang baru first time experience this kind of travel method, I feel a little bit anxious and nervous. Mungkin tak sebab the bunk bed was only covered by a curtain. I read a few tips and I actually need to make sure I kept all my belongings near me all the time, or better buy a lock or something so that you can sleep without feeling worried. But, this was a last minute plan and I forgot to buy it, so I end up wake up once in a while that night.

Sebelum korang terus start tidur apa semua, pastikan korang tunggu sampai pegawai KTM check tiket, then only korang boleh tidur ok?

Mungkin berkat hari jadi aku, masa mula-mula masuk dalam tempat tidur aku tuh, tetiba orang (lelaki) sebelah aku ketuk dinding aku and then pass kat aku french fries McDonald. Lololol..and then masa ada pegawai KTM bawak troli jual makanan, tetiba dia ketuk lagi, tanya aku nak apa-apa tak dari troli tuh. Hahahahaha. kelakar gila masa tuh, aku cuma cakap tak nak, mungkin sebab aku rasa macam pelik je. Tak kenal siapa tetiba nak belanja I, huh. Takkan dia tau birthday aku malam tuh, heee.

I sampai JB Sentral pukul 6 pagi, sampai je, turun escalator and terus dapatkan teksi menuju ke Tune Hotel, harga teksi dalam RM 18.

Satu tips bagi yang tinggal di Tune Hotel, and the only method untuk travel around JB, get the taxi driver phone number. This is important, sebab kat Tune Hotel, susah nak dapat teksi. I kid you not.

Aku mintak uncle teksi tuh datang ke Tune Hotel hari last aku (21 Ogos) pukul 7pagi, hantar balik ke JB Sentral, and then dia cakap ok, semua set, senang kan? Aku dah ada transport nak ke JB Sentral hari terakhir aku kat JB, takdelah terkial nak cari teksi nanti. hehe.

Danga Bay (JB)

Hotel check in pukul 2.30pm, mati kutu aku nak tunggu sampai pukul 2.30. Nak jalan-jalan JB, tapi aku bawak beg gedabak gitu nak travel memang tak lah. Hotel memang boleh simpankan beg untuk sementara, tapi kena bayar lah RM10.

Tune Hotel JB
3 cups that day..smh

Tune Hotel JB
Kalau nak beli tiket shuttle ke USS or Legoland, boleh tempah kat sini ok?
Dekat je dengan lobi Tune Hotel

Tune Hotel JB

Tune Hotel JB
Muka orang tak tido lena, hah.

Yes 4G
wuhuuu YES 4G all green
sementara menunggu check in, bolehlah kalau nak layan drama ke running man ke..hee

Tune Hotel JB

Tune Hotel JB

Quite good for a RM60 punya room, Aku ambik 12 hourse credit use for the air conditioners. Ada yang 24 jam, tapi aku rasa masa aku kat dalam billik tak banyak pun, so jangan membazir. Kipas ada disediakan, malam boleh guna kipas, cuma malam last tuh aku fully guna aircond.

Bilik akan dikemas setiap hari ok? Hari ketiga cadar akan ditukar. Aku tak baca pasal terms ni masa tempah bilik, so masa hari kedua tuh balik dari USS, aku tengok bilik aku dah kemas. Dahlah laptop aku dalam bilik, nasib baik aku ni jenis yang kemas, so bilik tak ada lah macam kandang tenuk ke apa, nampak lah jugak bilik anak gadis. hahaha. You can trust the management, tak ada barang yang akan hilang, InsyaAllah.

I'll write about my time at USS Singapore in the next entry. Sebab banyak sangat nak ingat balik, kihkih.

Till then peeps..Bubye !

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...