Monday, September 14, 2015

Cara mendapat bibir yang merah dan sihat

Assalamualaikum,

Ada banyak tips yang boleh diamalkan, cari je kat google, mesti keluar banyak tips yang boleh diikuti. Yang penting hanya nak atau tak nak je.

So, kat sini I kongsikan yang mana mudah sahaja. Semudah hanya dapatkan bahan di dapur.

Bibir merah dan sihat


  1. Madu - sapukan madu di bibir setiap malam sebelum tidur. Sebolehnya masa gosok gigi tuh pastikan berus bibir sekali so that tak ada kulit mati, baru lah sapu madu. Boleh juga buat scrub bibir. Senang sahaja, hanya perlu letak gula di tapak tangan, baru letak madu, campur sebati baru gosok di bibir selama lebih kurang 5 minit. Buat seminggu sekali scrub, dan sapu madu di bibir setiap malam.
  2. Limau nipis - Perah limau nipis dalam satu bekas, masukkan 2 sudu makan air suam, sapu di bibir dan tinggalkan selama 15 minit. Baru bilas dengan air hangat.
  3. Mentega - Alternatif selain madu, sapukan mentega di bibir setiap malam selepas gosok gigi.
  4. Minyak Zaitun - Alternafif selain madu sebagai scrub, letak minyak zaitun dalam bekas kecil serta campurkan gula, gosok pada bibir selama 5 minit, dan bilas dengan air suam.
Selain menggunakan bahan-bahan semulajadi di atas, perlu juga amalkan tips di bawah :
  1. Jangan merokok atau kurangkan minum kopi.
  2. Sapukan lip balm yang mengandungi vitamin C pada bibir pada waktu siang atau sebelum keluar ke mana-mana.
  3. Kurangkan penggunaan lipstick. Menggunakan lipstick terlalu kerap boleh menyebabkan bibir menjadi gelap.
  4. Kurangkan kebiasaan menjilat bibir, kebiasaan ini dapat menyebabkan bibir menjadi lebih cepat untuk kering dan menjadi pucat.
  5. Lebihkan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam pemakanan.
Amalkan selalu, anda akan nampak perbezaan dalam masa yang singkat.

That's all..Toodles !

Friday, September 11, 2015

Blissful

Hello there!

I'm so grateful and blissful for having friends that loves me, appreciate me and stick with me through tick and thin.

If there is one thing i'm proud of myself, that would be how I choose my friends. I don't really have many friends, and i'm ok with it, really. Its because people tend to see me as a person who have a very strong personality. So, strangers might think twice to approach me and have a conversation.

Or maybe, its just because i'm tall..hah -__-

So, because of that, usually i'm the one who need to make the first move. This can be a good thing and a bad thing.

Good thing is, I can choose my friends and the circle i want to be in. Bad thing is I don't have many close friends.

I'm proud to have these peoples as my BEST FRIENDS FOR LIFE.

We've known each other since 2001.

BFF

Last month is my birthday, and these girls have been planning my birthday surprise for quite some time. It was quite hilarious if u ask me. They almost kantoi while doing the preparation. haha.

I actually been expecting it (the surprise party). Because we've been doing it every year now so I can guess it when Atikah (the one holding phone to her ear) took me to Bandar Botanic Bukit Tinggi, what she doesn't know is that the birthday surprise is for her as well!

cakes
Her Birthday is in July, but we didn't manage to celebrate it so its a double surprise!
Haha, comel lah awak ni semua tau ! :)

I really hope that these girls would always trust me, and stay with me, and although sometimes it seems like i keep myself distant, and quiet, they would know right away that that's just how I am as a person, and they won't leave me and forget about me (why is this getting emotional -__-)

Anyway, I've turned 26 this year! yeayy! (way to make me feel not old)

I wish for a merrier and happier life ahead. If I cannot have one, then i can make one ! :)

Suzie Yusuh

That's all for today. Toodles !


Hmm..Can I wish to lose fat as well for my birthday wish? -___-

Suzie Yusuh

Thursday, September 10, 2015

Of Make Up & Make up Guru (Pony)

Hello there,

I really like make up, walaupun sebenarnya aku jarang sangat mekap diri sendiri. Mekap orang lain memang aku nombor satu, bukan bakat lah, cuma kalau ada orang nak tadah muka bagi aku tenyeh muka dorang, cepat je aku volunteer. hehe.

Whenever I have free time, I always search for a make up tutorial on YouTube.

So baru-baru ni I stumble across this make up guru. This lady is Pony !




Pony YouTube channel : Pony Makeup

And then I found out that she is the makeup artist for CL 2NE1! 

Pony & CL 2NE1 (Lee Chaerin)


How can they be this pretty T__T

Her make up is really simple, really...rasa macam senang je nak belajar cara dia makeup.

Ada satu video tutorial dia dimana dia share make up for Hijab Women. Really pretty..


Makeup is my favorite hobby these days. Kalau ada je kawan-kawan yang mintak aku makeup memang aku cakap yes je. hehe. Of course its FOC. Why? Coz, tak yakin lagi nak ambik duit orang. :P

Here's a few makeups I've done before.

Make Up by Suzie Yusuh

Make Up by Suzie Yusuh

Up until now, I only do makeup for my best friends and my relatives. Tak berani lagi nak mekap orang luar, its more to hobbies, rather than profession.

Maybe i'll do it as a job in the future? and take some lesson to become pro? who knows kan?..hehe.

Till then..toodles !

Tuesday, September 8, 2015

Birthday Getaway - Part 2

Assalamualaikum,

Hari pertama sampai di JB, dah check in hotel semua, aku terus sambung tidur. Haha. Penat, sebab tak dapat nak tidur sangat dalam train.

Dah tidur, hilangkan penat bagai, petang tuh aku ingat nak keluar tukar duit Singapore dollar, macam mana lah aku boleh lupa nak tukar duit kan, tapi memang banyak yang aku lupa sebab last minute plan. Dekat Tune Hotel tak ada money changer ok. So, tepaksalah aku menapak ke bus stop, ingat nak naik bas, tapi bas pun macam nak tak nak je berhenti. So, aku try lah tahan teksi.

Memang susah nak cari teksi, tapi nasib aku memang baik hari tuh, macam yang aku cakap, berkat hari jadi aku mungkin. Ada teksi yang baru hantar orang balik ke hotel, aku terus tahan and then cakap nak gi tukar duit. So, dia bawak lah aku gi money changer paling dekat, aku tak ingat kat mana, but at least aku dah tukar duit untuk kegunaan emergency (bukan untuk shopping tau! :P)

Hari kedua, pukul 7am aku dah menunggu kat lobi untuk naik bas ke USS Singapore. Sesiapa yang memang niat dia hanya nak ke USS Singapore, masa booking hotel secara online, boleh lah ambik option Shuttle Bus to Singapore. Harga online lagi murah dari beli direct kat sana (murah RM2 seingat aku)

Singapore Trip
Otw to Singapore
Jam nya yang amat, first time aku tengok betapa banyaknya motor nak masuk Singapore

Turun je bas, terus naik escalator and then terus nampak Universal Studio Globe ni ya. Berhuhuhu lah beratur untuk masuk ke dalam USS. haha.

Universal Studio Singapore

Universal Studio Singapore
Aku pergi ni time weekdays ok, hari Khamis, but surprisingly, ramai orang. Beratur nak masuk tuh pun dah panjang, apatah lagi beratur nak main game dalam tuh kan. 

Universal Studio Singapore

Universal Studio Singapore - Minions

Universal Studio Singapore - Minions

Universal Studio Singapore
Siapa yang minat minions tuh haa boleh lah beli apa-apa kat souvenir shop ni. 
Macam-macam ada, patung, pen, cawan, payung etc..

Universal Studio Singapore
Makanan ringan macam ni banyak dijual, cuma aku datang sini untuk enjoy the ride.
so aku tak beli apa-apa makanan kat sana.

Universal Studio Singapore

Universal Studio Singapore

Hee..comel sangat penguin ni.
tapi tak tahulah kan orang yang kat dalam tuh pun comel atau tak. haahaa -___-


Water World USS Singapore
Tips kalau nak masuk Water World ni, tolong bawak baju hujan. huhu
Kalau tak nak kena air, duduk atas-atas sekali.
Siapa yang duk bawah tuh memang habis kena air

Cylon vs Human uss Singapore
This is the ultimate ride
Those who went to USS but they refuse to ride this, memang rugi..
aku naik 2 kali, atas tuh terjerit-jerit macam langsuir
orang sebelah relax je, budak pulak tuh.
Buat malu orang dewasa je aku ni..tsk tsk

Transformers at USS Singapore

USS Singapore
kesian kan ambik gambar sendiri-sendiri
pergi solo memang macam ni lah kan.

Transformers The Ride USS Singapore
Transformer the Ride ni pun best
pun 2 kali masuk :)
nak masuk kali ketiga tapi malu-malu kucing pulak aku, ishhh rugi pulak rasa

I really like all the buildings there, sebab rasa macam ada kat dunia fantasi gitu, haha.

USS Singapore

USS Singapore

USS Singapore

USS Singapore

USS Singapore

Shrek USS Singapore
Rumah Shrek..

Far Far Away USS Singapore

USS Singapore

Universal Studio Singapore

Universal Studio Singapore Globe
masa ni aku beranikan diri minta tolong orang ambikkan gambar aku.
ada rasa segan cuma.....kalau aku tak ambik gambar kat sini rasa rugi.haha

Ada beberapa tips yang aku boleh conclude.

  1. Bawak baju hujan, nak masuk Water World and nak tengok secara dekat memang kena pakai baju hujan. Takpun kalau kalau hari hujan, boleh pakai.
  2. Yang datang with tight budget and memang tak nak makan apa-apa, cuma nak main game, you should bring some bread or biscuits from JB with your own water bottle, sebab kat sana ada air free untuk isi botol.
  3. Enjoy the ride first, then only you take pictures. Seharian di sana, 2 kali aku pusing, means masa pusing kali pertama aku just enjoy whatever rides there is, kali kedua pusing tempat tuh baru aku ambik gambar puas-puas.
  4. Bawak wet tissues, u know why. (hint : toilet)
  5. Pakai kasut, jangan lah pakai selipar, haha. Sebab banyak berjalan, you need a very comfortable shoes.
  6. Naik roler coaster memang tak boleh bawak barang (HP, wallet etc), ride yang tak boleh bawak barang tuh contoh Battlestar Galactica and Revenge of The Mummy, ada disediakan locker kat 2 tempat nih, Revenge of The Mummy locker free for 45 minutes, while Battlestar Galactica locker free for 105 minutes (masa menunggu untuk naik lebih lama). Make sure you save all your belongings dalam locker before you ride, kalau tak memang tak boleh masuk.
Balik dari USS tuh penat seharian berjalan, terus masuk bilik baring and then lelap. lol. But I really enjoy my time there. Rasa macam tak puas lagi, heee.

Esoknya aku balik ke Klang naik train jugak, tapi kali ni yang duduk punya.

Train From JB to Kuala Lumpur

Train From JB to Kuala Lumpur

Aku rasa lah kan, plan last minute ni memang sesuai dengan aku, Walaupun last minute tapi menjadi, pergi berseorangan pulak tuh, huhuhu.

Ok, that's all..bye peeps !

Monday, September 7, 2015

Birthday Getaway - Part 1

Hi there peeps !

I've done something unusual and very very last minute plan last month. Birthday aku on the 19th August, and so I thought I want to stay at home, doing nothing, so I applied 3 days off.

3 days off doing nothing? At home somemore, smh..

So sehari sebelum birthday aku, one day before I start my holiday at home (pfft), I have this crazy idea, instead of doing nothing at home, I can go off to somewhere!

JB and Singapore (USS).

So, 18 haribulan tuh aku beli tiket train to JB, I booked hotel room, and I bought USS ticket.

everything, every plan and every preparation is only within 1 day ! I even travel that very night, after I booked and bought everything. Hah, crazy, even I think it was unbelievable.

But I survived, surprisingly, I had so much fun, going for my birthday getaway alone. Oh! did i mention that I go alone?! yeap, even my mom called me crazy, she think i'm still 7 years old or what?

I traveled via KTM Senandung Sutera to JB at 10.30pm. I was so excited, really, because this is my first time travelling far by KTM. Oh, I bought the Superior Night Class, it means, ada katil ! Boleh tido, dengan lena, haaahaaa !

KTM Senandung Sutera

KTM Senandung Sutera

Bagi orang yang baru first time experience this kind of travel method, I feel a little bit anxious and nervous. Mungkin tak sebab the bunk bed was only covered by a curtain. I read a few tips and I actually need to make sure I kept all my belongings near me all the time, or better buy a lock or something so that you can sleep without feeling worried. But, this was a last minute plan and I forgot to buy it, so I end up wake up once in a while that night.

Sebelum korang terus start tidur apa semua, pastikan korang tunggu sampai pegawai KTM check tiket, then only korang boleh tidur ok?

Mungkin berkat hari jadi aku, masa mula-mula masuk dalam tempat tidur aku tuh, tetiba orang (lelaki) sebelah aku ketuk dinding aku and then pass kat aku french fries McDonald. Lololol..and then masa ada pegawai KTM bawak troli jual makanan, tetiba dia ketuk lagi, tanya aku nak apa-apa tak dari troli tuh. Hahahahaha. kelakar gila masa tuh, aku cuma cakap tak nak, mungkin sebab aku rasa macam pelik je. Tak kenal siapa tetiba nak belanja I, huh. Takkan dia tau birthday aku malam tuh, heee.

I sampai JB Sentral pukul 6 pagi, sampai je, turun escalator and terus dapatkan teksi menuju ke Tune Hotel, harga teksi dalam RM 18.

Satu tips bagi yang tinggal di Tune Hotel, and the only method untuk travel around JB, get the taxi driver phone number. This is important, sebab kat Tune Hotel, susah nak dapat teksi. I kid you not.

Aku mintak uncle teksi tuh datang ke Tune Hotel hari last aku (21 Ogos) pukul 7pagi, hantar balik ke JB Sentral, and then dia cakap ok, semua set, senang kan? Aku dah ada transport nak ke JB Sentral hari terakhir aku kat JB, takdelah terkial nak cari teksi nanti. hehe.

Danga Bay (JB)

Hotel check in pukul 2.30pm, mati kutu aku nak tunggu sampai pukul 2.30. Nak jalan-jalan JB, tapi aku bawak beg gedabak gitu nak travel memang tak lah. Hotel memang boleh simpankan beg untuk sementara, tapi kena bayar lah RM10.

Tune Hotel JB
3 cups that day..smh

Tune Hotel JB
Kalau nak beli tiket shuttle ke USS or Legoland, boleh tempah kat sini ok?
Dekat je dengan lobi Tune Hotel

Tune Hotel JB

Tune Hotel JB
Muka orang tak tido lena, hah.

Yes 4G
wuhuuu YES 4G all green
sementara menunggu check in, bolehlah kalau nak layan drama ke running man ke..hee

Tune Hotel JB

Tune Hotel JB

Quite good for a RM60 punya room, Aku ambik 12 hourse credit use for the air conditioners. Ada yang 24 jam, tapi aku rasa masa aku kat dalam billik tak banyak pun, so jangan membazir. Kipas ada disediakan, malam boleh guna kipas, cuma malam last tuh aku fully guna aircond.

Bilik akan dikemas setiap hari ok? Hari ketiga cadar akan ditukar. Aku tak baca pasal terms ni masa tempah bilik, so masa hari kedua tuh balik dari USS, aku tengok bilik aku dah kemas. Dahlah laptop aku dalam bilik, nasib baik aku ni jenis yang kemas, so bilik tak ada lah macam kandang tenuk ke apa, nampak lah jugak bilik anak gadis. hahaha. You can trust the management, tak ada barang yang akan hilang, InsyaAllah.

I'll write about my time at USS Singapore in the next entry. Sebab banyak sangat nak ingat balik, kihkih.

Till then peeps..Bubye !

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...